Bezglutenowe słodkości

Każda dieta wymaga poświęceń. Nie zależnie od tego, jak bardzo staramy się utrzymać zdrowy tryb życia, zawsze natrafimy na pewne niedogodności. Liczenie kalorii po każdym posiłku może wydawać się męczące i takie w zasadzie jest. Z pomocą przychodzą aplikacje na telefon, które robią to za nas. Osoby z nietolerancjami pokarmowymi powinny również przestrzegać ścisłych, indywidualnie dobranych diet.

Zdrowe słodycze bez glutenu

bezglutenowe ciasteczka jaglaneDiety, które ograniczają spożywanie glutenu, są ostatnio bardzo popularne. Nie wynika to z tego, że celiakia, czyli poważna choroba jelita cienkiego, jest coraz bardziej powszechna w społeczeństwie. Nietolerancje pokarmowe często ujawniają się dopiero w dorosłym wieku lub nie są prawidłowo diagnozowane w dzieciństwie. Osoby, które dowiadują się o nietolerancji glutenu mogą załamać się na początku drogi, którą będą musieli iść do końca życia. Eliminacja pszenicy z diety nie jest łatwa. Miłośnicy słodkości mogą również poczuć się zawiedzeni, ponieważ wiele ciast, ciasteczek czy słodyczy nie jest pozbawiona glutenu. Coraz częściej jednak w sklepach ze zdrową żywnością można natknąć się na zdrowe odpowiedniki, na przykład bezglutenowe ciasteczka jaglane czy owsiane. Ich składy są proste, zazwyczaj mają tylko kilka składników i są bezpieczne dla osób z nietolerancją. Zdrowe słodycze bezglutenowe można też z łatwością zrobić samemu w domu. Składnikami takich słodyczy są na przykład wyżej wspomniane płatki owsiane, banany oraz daktyle, dodające słodkości, masło, jajka czy kakao.

Przy każdym zakupie bezglutenowego produktu należy uważnie czytać etykiety. Jest to coś, czego uczy się każdy, kto rozpoczyna nową dietę, szczególnie taką, która ratuje go przed problemami ze strony układu trawiennego. Przekreślony kłos informuje nas o tym, że produkt jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu.