Domowy kefir probiotyczny

 

Ponieważ lubię gotować i eksperymentować w kuchni, ale też staram się spożywać produkty żywnościowe jak najbardziej zdrowe i ekologiczne, to często w mojej kuchni można znaleźć dość dziwne rzeczy (dla przeciętnej osoby). Na przykład bardzo lubię codziennie rano pić domowy jogurt albo kefir, które przygotowuję sama.

Przygotowywany przeze mnie kefir jest naprawdę smaczny

bakterie kefiroweWiele osób dziwi się, że sama w domu robię własny kefir. Tymczasem nie jest to naprawdę takie trudne i wystarczy mieć w domu bakterie kefirowe, które bez problemu można znaleźć w sklepach internetowych. Ostatnio zresztą widziałam żywe kultury bakterii do kefiru w zwykłym stacjonarnym sklepie ze zdrową żywnością. Oprócz takich bakterii kefirowych do wykonania własnego, domowego kefiru potrzebne jest tylko pasteryzowane mleko, a samo przygotowanie kefiru jest dziecinnie proste. Generalnie bardzo lubię swój domowy kefir za jego wszystkie dobrodziejstwa jakimi obdarza mój organizm. Przede wszystkim, taki kefir ma dobry wpływ na przemianę materii – mój metabolizm jest teraz naprawdę dobry. Oprócz tego kefir wpływa na mnie pozytywne kiedy odzywają się moje alergie, ponieważ łagodzi ich objawy. Z tego co czytałam codzienne picie takiego kefiru hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie tych dotyczących układu pokarmowego.

Od kiedy zaczęłam przywiązywać większą uwagę do tego co jem i staram się żyć w zgodzie z naturą, moje życie zmieniło się zdecydowanie na plus. Czuję się lepiej i mam codziennie więcej energii. Prawie w ogóle też nie choruję, co jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie lubię tracić czasu na bezczynne kurowanie się w łóżku. Robienie własnego kefiru, czy też jogurtu w domu mogę polecić każdemu.