Zdrowe masło migdałowe

Chyba każdy z nas lubi słodycze, gdyż ich spożywanie daje nam poczucie szczęścia, bo wyzwala endorfiny. Nie mniej jednak powszechnie dostępne w sklepach produkty nie należą raczej do zdrowej żywności, bo zawierają mnóstwo cukru.

Jakie jest zastosowanie masła migdałowego?

masło migdałowe w sklepieWielu rodziców się zastanawia jak zastąpić dzieciom słodycze, aby nie odczuwały ich braku. To dość trudne, ale możliwe do wykonania zadanie. Można robić domowe słodycze, których podstawą są bakalie czy daktyle. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a dzieciom na pewno zasmakuje. Popularne kremy do smarowania pieczywa można zastąpić masłami orzechowymi, które również mogą być słodkie. Bardzo popularne jest masło migdałowe w sklepie spożywczym lub ze zdrową żywnością na pewno je dostaniemy. Jednak należy uważać przy jego wyborze, ponieważ niektórzy producenci dodają do masła cukier, sól lub nawet tłuszcz, które sprawiają, że produkt staje się bardziej szkodliwy niż zdrowy. Masło migdałowe dobrej jakości, nie będzie zawierać niczego poza zmielonymi migdałami. Naturalnym procesem jest rozwarstwiania się masła na stałą i oleistą konsystencję, dlatego też przed użyciem należy je dokładnie zmieszać. W kuchni masło migdałowe może mieć szerokie zastosowanie, ponieważ sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, dodatek do deserów, wypieków czy nawet do dań wytrawnych. Idealnie się sprawdzi w zupie dyniowej, ponieważ nada jej niecodzienny smak i aromat. Takie masło równie dobrze można samodzielnie przygotować, gdyż jest bardzo proste w przygotowaniu.

Migdały są doskonałym źródłem magnezu, potasu, wapnia czy wielu cennych witamin, które trzeba uzupełniać każdego dnia. Dlatego też sprawdzą się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia lub jako smarowidło do kanapek na drugie śniadanie.