Złocista kurkuma do rosołu

Nie każdy lubi jeść zupy, bo jednak nie są to dania mające duży ładunek energetyczny, ale za to często mają działanie prozdrowotne. Zupy mogą być klarowne jak rosół albo wręcz przeciwnie, gęste i pożywne. Na pewno warto je włączyć do diety.

Jakie przyprawy znajdziemy w rosole?

kurkuma do rosołuGotowanie zup wcale trudnym zadaniem nie jest, ponieważ one robią się niemalże same. Trzeba jedynie znać proporcje składników i dodawać je w odpowiedniej kolejności. Jedną z najpopularniejszych zup jest rosół, który zna chyba każdy z nas. Ta delikatna w smaku zupa króluje co niedzielę na niejednym stole, ale również jest serwowana w czasie przeziębienia. Z pewnością każda gospodyni domowa potrafi ją przyrządzić, choć nie zawsze robi to w ten sam sposób. Przepisów na udany rosół jest wiele, ale zawsze najlepiej się opierać na klasyce. Podstawą jest dobre mięso drobiowe i warzywa w postaci: marchwi, pietruszki, selera, cebuli i pora. Niektórzy jedyne co dodają do wywaru to sól i pieprz, ale można się pokusić o przyprawy znacznie intensywniejsze, które nadają mu nie tylko smaku i koloru, ale również cennych właściwości. Coraz częściej dodawana jest kurkuma do rosołu, ponieważ nadaje mu piękny złocisty kolor i sprawia, że zupa staje się prawdziwą wzmacniającą bombą. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dodawanie jej do rosołu pod koniec gotowania sprawa, że wywar nabiera mocy i jest niezastąpiony w walce z różnymi infekcjami i chorobami.

W gotowaniu warto eksperymentować i próbować nowych smaków, ponieważ jedzenie ciągle tego samego może się znudzić. Rosół każdy zna, ale nie każdy w wydaniu z kurkumą czy innymi specyficznymi przyprawami, które nie tylko wzmacniają smak, ale nadają mu cennych właściwości.